ˇ Nawigacja
Strona główna
Artykuły
Kontakt
Galeria zdjęć
Szukaj
TWB Shopping Cart

ˇ Losowa Fotka

ˇ Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

ˇ Newsletter
Aby móc otrzymywać e-maile z Kama Starachowice musisz się zarejestrować.

ˇ Ostatnie artykuły
Papierowa armata
Z dziejów rodzimej w...
Automat śpiewający
Nowy sposób fabrykac...
Mosty wiszące na łań...

ˇ Aktualnie online
Gości online: 17

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 3
Najnowszy użytkownik: marko1321

ˇ Kalendarz
Ni Po Wt śr Cz Pi So
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Nawigacja
Artykuły » Sędziwy Technik » Nowy sposób fabrykacji cukru
Nowy sposób fabrykacji cukru

Dwaj uczeni francuzcy Biot i Peroz. otrzymali niedawno patent na wynalazek, podług którego surowy cukier ma być na przyszłość krystalizowany. Dawniej centnar surowego cukru wydawał tylko 50 funtów krystalizowanego produktu, później 60. teraz 70 do 80 funt.: a na przyszłość wydawać będzie funtów 95. Wynaleziono także sposób otrzymywania cukru z buraków przez filtrowanie wodą do pewnej temperatury, gdy dawniej otrzymywano takowy przez tłoczenie, przez co koszta fabrykacji nie tylko znacznie się pomniejszają, lecz oraz ilość produkowanego cukru z buraków podwyższy się o 40 procentów.
"Wiadomości Warszawskie". 1833 r.

Komentarze
#381 | DSDF dnia kwiecień 18 2024 12:11:26
That's why a good idea is that you must correlated go through earlier than establishing. You can easily print significantly better put in with this.
바카라사이트
#382 | hgcj dnia kwiecień 18 2024 14:13:50
https://xn--vy7ba98y.com/
At a gut level I have to agree with some of this statement. 
토토커뮤니티
#383 | 카지노사&a dnia kwiecień 18 2024 17:59:46
Excellent Post! For more information <a href="https://hoteltoto.com/">&#52852;&#51648;&#45432;&#49324;&#51060;&#53944;&#52628;&#52380;</a>
Dodaj komentarz
Nick:

Kod potwierdzający:
Kod potwierdzający


Oceny
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą oceniać zawartość strony
Zaloguj się lub zarejestruj, żeby móc zagłosować.

Brak ocen. Może czas dodać swoją?
ˇ Przetłumacz stronę


Home | Articles | Forum | Download | Search | Contact